Energieverbruik glastuinbouw halveren met LED-verlichting Leo Marcelis, hoogleraar Tuinbouw en Productfysiologie aan de Wageningen University heeft aangegeven dat door gebruik te maken van LED-verlichting het energieverbruik van tomatentelers die groenten in kassen kweken tot maar liefst 50 procent kan worden teruggedrongen. Acht promovendi en drie postdocs zijn aangesteld om onderzoek te doen naar de mogelijkheden op dit vlak.
Overstap naar LED-verlichting
In eerste instantie zou de overstap van hogedruk natriumlampen naar LED-verlichting reeds zorgen voor een besparing van 25 procent. Verwacht wordt dat deze besparing zich in de komende jaren zelfs zal maximaliseren tot ongeveer 30 procent. Marcelis benadrukt echter dat een groot deel van de te realiseren besparing eveneens afhankelijk is van de plaatsing van de LEDs. Door ze op slimme wijze te positioneren zou het mogelijk zijn om optimaal gebruik te kunnen maken van bijvoorbeeld de verschillende kleuren die LED-verlichting kunnen produceren. Daarnaast kan ook de intensiteit van de verlichting specifiek worden afgestemd. Alles bij elkaar gezien zou het mogelijk zijn om een nette energiebesparing te realiseren van 50 procent en dat is toch bijzonder mooi meegenomen!
Ontkoppeling licht en warmte
Eveneens een belangrijke evolutie is dat LED-lampen in tegenstelling tot de huidige verlichting niet warm worden. Dit brengt als voordeel met zich mee dat de verlichting niet langer uitsluitend boven, maar ook tussen de planten kan worden geplaatst. Welke kleur er in deze situatie het best wordt gebruikt is tot dusver nog niet bekend en wordt verder onderzocht. Het spreekt namelijk voor zich dat groentekwekers het maximale uit de geoptimaliseerde fotosynthese zullen willen halen.
Aanpassing van de vochthuishouding
LED-verlichting zorgt er daarnaast eveneens voor dat de vochthuishouding in kassen zal veranderen. Het gebruik van lichtkleuren heeft namelijk een directe invloed op het al dan niet openzetten van de huidmondjes van planten. Daarnaast heeft het eveneens een niet onbelangrijke invloed op de weerbaarheid van de planten. Door het vaker openhouden van de huidmondjes van planten om meer CO2 op te nemen wordt meer verdamping veroorzaakt. Dit wil zeggen meer vocht in de kassen waardoor planten een groter risico lopen om te maken te krijgen met schimmelziekten. Tijdens koude en donkere dagen kan er structureel energie worden bespaard door de huidmondjes wat sneller dicht te laten gaan. Ook de toepassing van LED-licht zou mogelijks een gunstige invloed kunnen hebben op schimmelziekten zoals meeldauw en botrytis. Ook diverse bedrijfsprocessen zouden in het onderzoek aan bod komen.
Bron: https://www.wageningenur.nl/nl/nieuws/Met-ledverlichting-energieverbruik-glastuinbouw-halveren.htm
Terug