Alternatieven voor klassieke kweekverlichting

Binnen kwekers hebben er door de jaren heen altijd voor gekozen om gebruik te maken van zogenaamde HPS lampen. Dat is niet zo vreemd, want deze lampen leveren goede prestaties en waren daardoor lange tijd de beste mogelijkheid om mee te kweken. Op vandaag zijn er op de markt echter verschillende interessante alternatieven terug te vinden die we graag even aan u voorstellen.

 

1.) TL-verlichting

Lang niet alle alternatieven zijn nog maar recent op de markt geïntroduceerd, in tegendeel. Neem nu bijvoorbeeld eens de zogenaamde TL-verlichting. Dit type verlichting is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals in buizen, maar TL-verlichting kan ook geïmplementeerd worden in spaarlampen. Daar komt bij dat er op vandaag ook speciale TL-lampen op de markt zijn terug te vinden die werden ontwikkeld voor de binnenteelt. Deze lampen zijn compleet en uitgerust met een armatuur. U dient er wel rekening mee te houden dat deze is voorzien van de juiste kleurtemperatuur. De kleur 865 of 840 is geschikt voor de groei terwijl de kleuren 827 en 830 dan weer vooral voor klanten in de bloei worden toegepast. Door gebruik te maken van TL-verlichting is probleemloos mogelijk om zoveel Watt te oogsten als bij een HPS het geval is. Daar komt bij dat veel kwekers niets anders willen dan TL-verlichting. Een niet onbelangrijk voordeel is dan ook dat u de verlichting wat dichter op de planten kan hangen, namelijk tot op een afstand van 10 centimeter. Daarnaast wordt het licht ook beter verdeeld en is het niet afkomstig vanaf één enkel punt.

 

2.) LED-lampen

Het integreren van LED-verlichting voor kwekers is wat recenter dan het gebruik van TL-verlichting. In eerste instantie werden deze lampen hoofdzakelijk gebruikt voor het kweken van wiet. De lampen konden goede prestaties voorleggen, maar kwamen nog niet in de buurt van de HPS lampen. Daarnaast duurde het aanzienlijk langer vooraleer de planten onder de LED-verlichting waren afgebloeid. Dit lijkt op vandaag echter verleden tijd. Er wordt heel wat onderzoek gedaan naar de mogelijkheden en de toepassingen van LED-verlichting waardoor ze telkens slimmer worden. Dit zorgt er voor dat ze op vandaag reeds over een ingebouwde schakelblok beschikken en beschikt u over de mogelijkheid om de kleurtemperatuur handmatig aan te passen waardoor u niet langer een aparte groei- of bloeilamp nodig heeft. Daarnaast beschikken deze lampen eveneens over een ingebouwde ventilator waardoor de warmte op efficiënte wijze kan worden weggeblazen. Er zijn heel wat interessante voordelen verbonden aan het gebruik van LED-verlichting voor kwekers. Niet alleen is het gebruik van LEDs veel energiezuiniger waardoor het een structurele besparing op uw stroomverbruik kan genereren, daarnaast zijn ze ook veel veiliger in gebruik dan de HPS lampen. Ook zijn ze heel eenvoudig aan te sluiten en kunnen ze wat dichter boven de planten worden gehangen. Tel daarbij op dat de LED-verlichting bijzonder geschikt is om toe te passen in kleine ruimtes en u beschikt meteen over heel wat interessante redenen om ook voor uw kweek gebruik te maken van dit type verlichting.

 

3.) Plasma kweekverlichting

Een andere nieuwkomer in de wereld van de kweekverlichting zijn de plasma-lampen. Deze lampen zijn zeer krachtig, maar beschikken over een al even krachtig prijskaartje! De nog niet zo lang geleden geïntroduceerde zwavel-plasmalampen hebben de mogelijkheid om een lichtspectrum te produceren welke aanzienlijk dichter in de buurt komt van zonlicht dan alle andere bestaande lampen. Bij deze vorm van verlichting wordt er gebruik gemaakt van een bolletje zwavel welke met behulp van magnetronstraling wordt verhit tot een zeer helder, gloeiend plasma. De ontwikkeling van deze technologie neemt ons mee in de tijd naar de jaren negentig, maar lange tijd werd een commerciële toepassing van dit type verlichting uitgesloten. Op vandaag is dit dus wel gewoon mogelijk.

 

4.) Inductie kweeklampen

Een laatste alternatief is het gebruik van zogenaamde inductie kweeklampen. Deze lampen zijn eigenlijk TL-lampen met als enige verschil dat ze niet over elektroden beschikken. In plaats van deze elektroden beschikken ze over een speciale antenne spoel. Daar waar gewone TL-lampen eerder over een beperkte lichtstroom beschikken is dat bij de inductielamp niet het geval. Deze lampen zijn dan ook te koop in verschillende wattages en daarnaast beschikken ze over een gunstige levensduur van 60.000 branduren. Daar komt bij dat ze ook nog eens over een perfect afgestelde kleurtemperatuur kunnen beschikken en worden ze haast niet warm waardoor ze heel dicht op de planten geplaatst kunnen worden. Tot slot hebben inductielampen de perfecte PAR en PUR wat er voor zorgt dat planten het licht op uiterst efficiënte wijze kunnen opnemen.

 

Bron: https://www.rollingstoned.nl/alternatieve-kweekverlichting/

Terug