In dit artikel vind je informatie nodig hebt als je overstapt van het kweken met HPS lampen naar het kweken met ledlampen. Steeds meer hobbykwekers stappen over op led kweeklampen vanwege een paar belangrijke voordelen zoals een lager stroomverbruik, een langere levensduur en een lagere warmte afgift. Wij merken ook steeds meer dat mensen vragen hebben over de led kweeklampen, veel mensen twijfelen of LED wel HPS kan vervangen. Het kweken met de led heeft wel een paar punten die anders zijn dan bij HPS. Daarom hebben we alle tips voor je op een rijtje gezet zodat je goed kunt overstappen op het kweken met LED.
Houdt de wortels warm
De wortels zijn een indicatie voor de groei van je plant. Als de wortels te koud zijn voelt de plant zich niet lekker en zal de opbrengst laag zijn. Zorg er daarom altijd voor dat je de potten boven de grond zet op een plateau bijvoorbeeld.
Gebruik 1 lamp voor groei en bloei
Het handigste is als u dezelfde lamp voor de groei en bloei gaat gebruiken. De lamp hoeft dan niet vervangen te worden waardoor het proces van de plant ook niet verstoord wordt. Groei & bloei is bijvoorbeeld mogelijk met de LED combilampen.
Neem extra verwarming
Veel mensen die overstappen van HPS op LED kweeklampen klagen over de temperatuur van deze lampen. Zij zijn gewend dat de HPS lamp ook als verwarming dient voor de kweekruimte maar dat is natuurlijk niet de bedoeling. De perfecte temperatuur is 22 graden zonder belichtingen en 26-27 met belichting. Zorg dat de ruimte dus altijd een standaard temperatuur rond de 22 graden heeft met extra verwarming. Met de lamp aan zal het dan iets warmer worden tot de ideale temperatuur.
Geef minder water dan gebruikelijk
Omdat led kweekverlichting minder warm wordt zullen uw planten minder water nodig hebben. Let er daarom goed op dat je niet overbewaterd, dit kan funest zijn voor planten. Geef ongeveer 50-60% van het originele water wat je gaf met de HPS lampen.
Schroef de afzuiging terug
Er zijn twee redenen waarom u minder afzuiging nodig heeft met led kweeklampen. A: de warmte afgift van de lamp is lager, er hoeft dus minder warmte worden afgevoerd. B: de grote ledlampen hebben vaak een interne ventilator die er voor zorgt dat de warmte beperkt blijft.
Kijk niet in het licht
De kweeklampen die wij verkopen gebruiken extreem krachtige ledjes. Kijk er daarom niet te lang in om oogproblemen te voorkomen.
Terug