Gewassen telen zonder daglicht, het kan!

De komst van de zogenaamde klimaatkamers maakt het mogelijk om binnen een beperkte ruimte en zonder de nood aan daglicht planten te kweken. Van buitenaf zien de klimaatkamers er uit als een soort van zeecontainer, maar dan kleiner. Uiteraard zijn ze hermetisch afgesloten voor daglicht en daarnaast bevindt de container zich bovenop een lichtverversingsinstallatie. Doet u de deur van de container open, dan komt een paarsblauwe verlichting u tegemoet. Deze omgeving biedt de plantenkweek tal van interessante mogelijkheden!

 

Moeilijk voor te stellen

Het is op het eerste zicht een beetje lastig voor te stellen, maar een klimaatkamer biedt de perfecte mogelijkheid om waar u dat maar wenst en wanneer u dat maar wenst planten te kweken. In deze speciaal ingerichte kamer is het mogelijk om planten alles te bieden wat ze nodig hebben. Reeds bestaande technieken maakten het eerder reeds mogelijk om de temperatuur, watertoevoer en CO2 te regelen, maar nu komt daar ook de optimalisatie van het benodigde licht bij.

 

Lichtbehoefte van planten

Het is algemeen bekend dat planten behoefte hebben aan een bepaalde hoeveelheid licht. Niet alleen de hoeveelheid licht speelt een rol, ook de lichtkleur is van belang. Globaal gezien hebben planten vooral nood aan rood en blauw licht, maar ook het zogenaamde verrood, een lichtkleur die door de mens nauwelijks kan worden waargenomen kan noodzakelijk zijn. Het is algemeen bekend welke lichtbehoefte planten echt hebben, maar we kunnen er pas sinds enkele jaren echt op inspelen door de komst van LED-verlichting. Dit type verlichting kan immers zowel op vlak van kleur als lichtsterkte worden afgestemd op de behoefte van de plant(en).

 

Optimaal lichtklimaat voor verschillende planten

Vroeger vond reeds een onderzoek plaats welke werd uitgevoerd door Plantlab en betrekking had tot het meest ideale lichtklimaat voor verschillende planten. Dat was behoorlijk tijdrovend, maar het bedrijf werd in haar zoektocht bijgestaan door studenten van de Hogere Agrarische School in Den Bosch. Dit onderzoek lag mee aan de basis van het realiseren van de klimaatkamer. Door het toepassen van deze manier van kweken kan op vandaag reeds een zeer aanzienlijke besparing plaatsvinden van zomaar even 30 procent op de energiefactuur. Daarnaast kan er ook heel wat ruimte worden bespaard door de kweek in verticale lagen plaats te laten vinden. Daar komt ook nog eens bij dat de kweekkamer zo is opgebouwd dat ze water hergebruikt waardoor ook op dit vlak behoorlijk veel geld kan worden bespaard.

 

Gezonde planten

Telers die er voor kiezen om gebruik te maken van deze vernieuwde teelmethode zullen in eerste instantie kunnen rekenen op gezondere planten. Dat zorgt er op zijn beurt weer voor dat het gebruik van allerhande bestrijdingsmiddelen aanzienlijk kan worden beperkt. Dat is niet alles, want de teelt kan ook structureel worden versneld en daarnaast bent u ook niet langer plaatsgebonden. Of u er nu voor kiest om de kweek plaats te laten vinden in een garage of onder een winkelcentrum, het kan allemaal. Deze nieuwe mogelijkheden zorgen er voor dat de kosten voor het transport kunnen worden beperkt evenals de schadelijke stoffen voor ons milieu die dit met zich meebrengt. Daarnaast wordt het op deze manier voor iedereen mogelijk gemaakt om bijvoorbeeld op eenvoudige wijze zelf planten voor hun medicinale werking te kweken.

 

Maatschappelijke weerstand

De industriële aanpak die wordt gerealiseerd door het gebruik van de kweekkamer roept uiteraard heel wat maatschappelijke vragen op. Is het bijvoorbeeld wel nodig om de plantengroei tot op een millimeter te kunnen sturen en kiezen we er niet beter voor om gewoon de natuur haar gang te laten gaan? De kritiek is best voor te stellen, maar toch zijn ook de voordelen niet zomaar naast ons neer te leggen. Door gebruik te maken van de klimaatkast kan de kweek van groenten op een energiezuinigere manier gebeuren. Daarnaast werkt ze ook nog eens ruimtebesparend en is de plantengroei niet afhankelijk van de periode in het jaar. Los van bovenstaande zijn er wel degelijk ook gewassen die nooit in een klimaatkamer zullen kunnen groeien. Een bekend voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld maïs en soja. De teelt van deze gewassen vereist namelijk bijzonder grote arealen.

 

Bron: https://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1186247/2008/09/12/Gewassen-telen-zonder-daglicht.dhtml

Terug