opc_loader

Wat te doen bij wateroverlast als kweker?

Horticulture

Als kweker probeer je er alles aan te doen om de opbrengst van het zaaien aan het begin van het seizoen te maximaliseren. Hierbij kun je tijdens de seizoenen door verschillende factoren gehinderd worden. Zo kan het aantal zonuren minimaal zijn, waardoor planten minder snel groeien dan je hoopte. Ook kunnen de planten worden aangetast door verschillende ongediertesoorten. Het gebruik van bestrijdingsmiddelen wordt niet door iedere kweker als even prettig ervaren. Of wat te denken van wateroverlast op je akkers of in een kas? Wateroverlast kan de planten ernstig aantasten, waarbij deze in het ergste geval weggegooid kunnen worden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om wateroverlast tegen te gaan.

Geultjes graven in je akkers of binnen de kas

De meest eenvoudige oplossing bij wateroverlast op een akker of in de kas, is het graven van geultjes. Dit is een vrij traditionele en daarbij zeer goedkope oplossing! Door de geultjes te graven in de richting van een sloot of afvoerpunt, wordt voorkomen dat er nog meer vocht in de grond trekt. Zorg dat de gootjes altijd dalend zijn, wat de doorstroom van het water bevordert.

Tip: kijk ook eens naar de drainage van je akker of kas! Mogelijk moet de drainage verbeterd worden om nieuwe problemen met water in de toekomst te kunnen voorkomen.

Een dompelpomp gebruiken bij wateroverlast

Naast het graven van geultjes op je akkers, kan ook het gebruik van een dompelpomp interessant zijn. Een dompelpomp komt van pas op het moment dat er grote plassen op een akker of in de kas staan. Ook bij bijvoorbeeld het leegpompen van een ondergelopen schuur met plantjes, kan een dompelpomp goed van pas komen. Let bij de aanschaf van een pomp goed op het type pomp, dat je kiest. Niet iedere pomp is namelijk geschikt om vervuild water af te voeren. Zou je de verkeerde pomp gebruiken, dan zouden onderdelen al snel beschadigd of versleten raken. Iets wat je wilt voorkomen!

Maak gebruik van kweekverlichting in de kas of schuur

Een derde mogelijkheid om wateroverlast tegen te gaan als kweker, is het gebruik van kweekverlichting. Niet alleen stimuleert kweekverlichting de groei van planten in een kas of schuur. Ook kan de warmte van de kweekverlichting bijdragen aan het laten opdrogen van de grond. Op deze manier zal de overlast van het water verminderd worden, wat de kans op schade aan je planten verkleint. Let ook bij de aanschaf van kweekverlichting goed op het type kweekverlichting dat je koopt.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.