opc_loader

Voor- en nadelen van LED

Voor- en nadelen van LED

Led verlichting is momenteel de populairste lamp als lichtbron. Led is duurder in aanschaf, maar bijna 100 procent zuiniger dan de spaarlamp bijv. De lichtopbrengst is groter en de levensduur is veel langer. Ook bespaar je geld op verbruikskosten. Naast de vele voordelen dat led te bieden heeft is het een logische ontwikkeling. Wat zijn nu de overgebleven alternatieven? De spaarlamp is een blijvend alternatief. Dit geldt ook voor zogenaamde eco-halogeen. Sinds 2012 geldt er een productieverbod op de gloeilamp binnen de Europese Unie (EU). Bestaande winkelvooraad mag nog steeds verkocht worden. Ook zie je de goedkope gloeilamp nog terug in industriële toepassingen, zoals koelkastverlichting bijv. Dit zullen we in de toekomst steeds minder zien, want de EU heeft een richtlijn opgestart. Het gaat hierbij om de Ecodesign Richtlijnen, bestaande uit strikte richtlijnen om gloeilamp verlichting in huishoudelijke hulpmiddelen en industriële toepassingen uiteindelijk te verbieden.

Gloeilamp verbod

Ondanks het productieverbod, blijft de gloeilamp populair. Het is tenslotte goedkoop. Veel webshops en consumenten importeren gloeilampen buiten de EU. Nu geldt er ook een verbod op de import van dergelijke verlichting vanuit buiten de EU. Desondanks kan je op sites, zoals Ebay.com en Alibaba.com nieuwe gloeilampen kopen in kleine aantalen zonder problemen van een autoriteit. Toch is het goed om na te denken over de voor- en nadelen van de gloeilamp. Waarom is er een verbod gelegd op de gloeilamp? Milieubesparing is hierbij het argument. Circa 90 procent van de warmte geproduceerd uit de gloeilamp wordt omgezet in warmte. Slechts 10 procent wordt gebruikt voor licht. Hiernaast gaan lampen als led veel langer mee. Sommige mensen stellen dat het verbod een manier is van de EU en lobbyisten om de de markt van andere soorten verlichting te stimuleren. Mensen zijn dus sceptisch over het daadwerkelijke nut. De Europese Commissie heeft onderzoek gedaan naar de uiteindelijke gevolgen voor het milieu. De Commissie heeft uitgerekend dat de gloeilamp in 2020 verantwoordelijk moet zijn voor een energiebesparing van 40 miljard kWh. Dit aantal staat gelijk aan het stroomverbruik van alle Nederlanders en Belgen gezamelijk. Jaarlijks moet er z’n vijftien miljard kilo CO2 minder aan uitstoot zijn.

Andere lampen

Naast de gloeilamp, zal er vanaf eind 2018 een verbod gelden op sommige types halogeenverlichting. Sommige halogeen types zijn al enige jaren uit de handel. Het overzicht zal uitbreiden met meer soorten halogeen verlchting. De EU geeft aan dat halogeen in de toekomst volledig zal verdwijnen, op het moment er genoeg energie zuinige en betaalbare alternatieven zijn. De halogeen- en spaarlamp zijn een veel gebruikt alternatief ten opzicht van led. De eco-halogeenlamp en spaarlamp hebben beide een lange levensduur. Het grote nadeel van de spaarlamp is dat het enkele minuten kost voordat licht brand. De lamp moet eerst opwarmen. Led blijft dus de grote favoriet!

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.