opc_loader

LED-verlichting, de soorten & voordelen voor jouw kweekruimte!

Led kweeklamp

LED-verlichting is niet meer weg te denken in onze samenleving. Deze verlichting is niet alleen zeer energiezuinig, maar gaat ook nog eens een stuk langer mee dan de traditionele gloei- of halogeenlampen. Hoewel LED-verlichting in aanschaf wat duurder is dan een van deze traditionele lampen, kan je rekenen op een langere levensduur. Een LED-lamp gaat 8 tot 10 keer langer mee dan een halogeenlamp. De investering verdien je na verloop van tijd dus terug. Daarnaast heeft LED-verlichting nog een aantal andere voordelen voor jouw kweekruimte.

De voordelen van LED-verlichting

Zoals je hebt kunnen lezen, is LED-verlichting dus een stuk zuiniger vergeleken met andere lampen. Maar LED is niet alleen geschikt voor de verlichting van verschillende (woon)ruimtes, ook creëer je met LED-verlichting de juiste omstandigheden om binnenhuis verschillende gewassen te kweken.

De voordelen van LED-verlichting op een rijtje:

  • Geen ultraviolet straling
    Net als bij mensen, is uv-straling schadelijk voor planten. Planten hebben wel een mechanisme waarmee ze deze straling kunnen weren, maar als ze continu blootstaan aan uv-licht heeft dit nadelige gevolgen voor de groei. Zo bloeien planten die steeds in ultraviolet straling staan een stuk minder uit.
     
  • Geen kwik
    Je merkt het niet, maar in TL-licht en zelfs in spaarlampen zit kwik verwerkt. Ook is er sprake van een zekere (maar wel minimale) kwikuitstoot tijdens het gebruik van de verlichting. Wanneer de lamp beschadigd is, is het dus noodzakelijk om deze zo snel mogelijk te vervangen. LED-verlichting bevat daarentegen geen kwik.
     
  • Steviger dan traditionele lamp
    LED-verlichting is een stuk robuuster ten opzichte van bijvoorbeeld een TL-buis. LED is schokbestendig.
     
  • Beschikbaar in diverse kleuren, soorten en maten
    LED-verlichting is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen, zoals lampen en strips. Daarnaast heb je hierbij de keus uit een aantal kleuren, zoals blauw, wit en tweekleurenleds. Ook zijn er verschillende soorten LED-kweekverlichting verkrijgbaar, hierover later meer.
     
  • LED-verlichting is veel minder warm
    De traditionele lampen kunnen na verloop van tijd erg warm worden of zelfs oververhit raken. Ook zal je bij deze lampen een zeer hete straling voelen. Bij LED-verlichting werkt dit net even anders. Alles wordt via de elektronica aangestuurd, daar zal de meeste warmte te voelen zijn.
     
  • Direct licht
    Bij een TL-buis zal je even een tijd moeten wachten voordat je vol licht hebt. Bij LED-verlichting hoef je geen rekening te houden met een ‘opwarmperiode’. Hier heb je direct vol licht.
     
  • Lange levensduur
    Zoals we al eerder in dit artikel beschreven, heeft LED-verlichting een veel langere levensduur ten opzicht van een traditionele lamp. Met LED zijn gemiddeld 50.000 branduren mogelijk.
     
  • Zuinig
    Een spaarlamp is zuinig, maar LED-verlichting is nog een stuk zuiniger. LED verbruikt namelijk maar de helft elektriciteit in vergelijking met een spaarlamp.
     
  • Eenvoudig aan te sluiten
    De meeste led kweeklampen in ons assortiment kan je heel eenvoudig aansluiten, met de stekker in het stopcontact. Dit is nogal een vooruitgang ten opzichte van de traditionele HPS lampen, daarbij heb je vaak nog accessoires nodig om de lamp aan te sluiten, dat is bij led verlichting voor kweken meestal niet het geval.

Het ‘juiste klimaat’, wat is dat nou eigenlijk?

Wanneer je aan de slag gaat met kweken met ledverlichting, zal je vaak horen over kweken in het ‘juiste klimaat’. Maar wat betekent dat nou eigenlijk? In dit geval wordt bedoeld dat je rekening moet houden met het vermogen van de verlichting, hoe je deze afstelt (dus hoe dicht je de verlichting op de plant kunt plaatsen) en de benodigde voeding van je gewassen. Dit kan weer verschillen per soort. LED-verlichting is de vervanging voor het zonlicht, let er dus op dat jij je planten niet te veel licht geeft. Af en toe het licht uitschakelen kan prima zijn, het lichtschema is afhankelijk van het type planten dat je laat groeien.

led kweekverlichting

Hetzelfde geldt voor de voeding. Wanneer je kweekt met LED-verlichting hebben je planten over het algemeen een stuk minder water en voeding nodig. Het grote gevaar zit dan ook in het feit dat veel mensen dan te veel voeding geven. Of het tijd is voor extra voedingsstoffen houd je het beste in de gaten door dagelijks naar de bladeren van de gewassen te kijken. Zijn ze bruin van kleur of gaan de plantjes hangen? Dan is het tijd voor extra voeding. Lees je goed in en met de juiste kweekverlichting is het mogelijk om zelfs in je keuken de mooiste planten te laten groeien.

Soorten LED-kweekverlichting

LED-kweekverlichting is verkrijgbaar in een aantal verschillende varianten. Om te kijken welke soort verlichting jij nodig hebt, is het altijd verstandig om te kijken naar de specificaties per lamp. Welk vermogen hebben de planten bijvoorbeeld nodig om te groeien? En welk soort licht heb je nodig (koele kleur of juist warme kleur)? Om je op weg te helpen op het gebied van LED-kweekverlichting, zetten we een aantal soorten voor je op een rijtje.

  • Strips
    De LED-strips zijn ideaal voor het laten groeien van planten in een kleinere ruimte. Deze verlichting is vooral geschikt voor het laten groeien van stekken en moeders. De strips zijn leverbaar in verschillende lengtes, met wattages van 8 tot en met 16 watt. Het grote voordeel van LED-strips is dat ze bijna niet warm worden, hierdoor is het mogelijk om de verlichting dichter op de planten te plaatsen.
     
  • UFO’s
    Zoek je LED-verlichting met een hoger wattage? Dan is een UFO een goede optie. Deze sluit je eenvoudig aan op het stroomnet via een stopcontact. Met meer dan 50.000 branduren zijn deze UFO’s de juiste verlichting voor de opstartende groeifase van jouw planten en stekjes.
     
  • Spectrabox
    Spectrabox is ondertussen een begrip in de (LED) kweekwereld. Met de nieuwe Spectrabox BB serie haal je al het goede waar een LED kweeklamp aan moet voldoen in huis; energiezuinig, duurzaam, waterdicht en 100% stil! De prijzen van deze verlichting liggen iets hoger dan de UFO’s en LED-strips, maar dat geldt tevens voor de kwaliteit, wat een top lamp!
     
  • Groeispots
    Het juiste klimaat creëer je eenvoudig in je kas met de groeispots. Deze zorgen namelijk dat jouw planten niet te warm worden. De spots bevatten wit licht, zo heb jij geen last van de felle kleuren van de lamp wanneer je de planten binnen kweekt. Growspots zijn ideaal om in te zetten in kleine ruimtes en beschikken over een standaard fitting.
     

Vragen over LED-kweekverlichting?

Heb je vragen over de verschillende soorten kweekverlichting? Of wil je graag weten welke LED-verlichting jij moet aanschaffen voor jouw planten? Neem dan contact op met onze specialisten. We helpen je graag verder. Wij zijn op werkdagen tijdens kantooruren bereikbaar via telefoon en e-mail.

Terug

Reacties

Er moet ingelogd worden voordat u een reactie kunt plaatsen.